ПОСТНИ САРМИЧКИ С ЛОЗОВИ ЛИСТА
ПРОДУКТИ
50 млади и достатъчно големи лозови листа
2 ч.ч.ориз
500 г.сирене
голяма глава лук или връзка зелен
по една връзка копър и магданоз
половин връзка джоджен
2 к.ч.олио
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване
За застройката:
3 яйца
кофичка кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За предпочитане е листата да са пресни-измиват се и се попарват във вряла вода. Измитият ориз, лукът и 1к.ч.олио се задушават с 2ч.ч.вода на тих огън докато оризът поеме водата. Оттегля се от огъня и се оставя още пет минути под капак. Прибавят се натрошеното сирене, зелените подправки, солта, черният пипер и двете яйца и всичко се размесва много добре. Завиват се сармичките и се подреждат плътно в дълбока и широка тенджера. Поръсват се с малко червен пипер, поливат се с втората чашка олио, притискат се с чиния. Налива се вода -да е 4 пръста над чинията-и се варят на тих огън около 40 минути, като се внимава да не загорят.
Когато са готови, им се прави застройка от трите яйца и киселото мляко. Поднасят се с допълнително кисело мляко, ако някой пожелае, чесън или пресни чушлета.